UNDERVATTENSBIBLIOTEKET
en video installation

Kristina Frank
  
Vernissage lördag 25 mars kl 12-15

25 mars - 22 april 2023

Galleri Lokomotiv
Tisdag - Fredag 11 - 15
Lördag 11 - 14
 

UNDERVATTENSBIBLIOTEKET
En video installation
 
En animatör som förundrar sig över livet, alla förunderliga organismer och hur de överhuvudtaget kommit att bli till. Samtidigt förfasas hon över hur människor likt parasiter tagit över hela planeten.
Som kapten Nemo låter hon i all hemlighet bygga en undervattensfarkost med bibliotek och färdas eoner av tid till en natur innan människor skapade kultur.
 
Kapten Nemos signum "Mobilis in mobili", rörligt objekt i ett föränderligt medium, blir ett mantra och animation är det medium med vilket vi förflyttar oss i tid och rum.
 
musik:
Klas Hjortstam
Elin Engström
KOMMANDE UTSTÄLLNINGHEMLÄNGTAN

Maja Sjöström
  
Vernissage lördag 29 april kl 12-15

29 april - 20 maj 2023

Galleri Lokomotiv
Tisdag - Fredag 11 - 15
Lördag 11 - 14
 

Hemlängtan


Hemlängtan till skogen, till mina förfäder och rötter.
Hemlängtan in i kroppen, till balans och närvaro.
Mina föräldrar har vuxit upp i Örnsköldsvik, Sverige. Där, i den ångermanländska skogen, har vi vår sommarstuga. Att gränsen stängdes under corona väckte många tankar om tillhörighet, rotlöshet, utanförskap
och hemlängtan. Utställningen kommer bestå av textil, text, teckning, måleri och ljud.
Huvudverket i utställningen är en stickad installation med växt-färgat garn och ljud. Det är första gången jag färgar garn själv. Tidigare har jag gjort textila projekt som pekar mot måleriet men här ville jag det skulle peka mot skogen och mot hantverket. Det textila hantverket är och har varit starkt närvarande i min familj. Med både en mamma, moster, farmor och mormor som aktivt har vävt, stickat och virkat.
Ljudet är texter jag skrivit om hemlängtan, som jag läst in tillsammans med keyboard.

Min process
Allt handlar om processen. Processen i skapandet och processen i tanken. Repetition som en metod för förändring. Det har alltid varit viktigt för mig, att vara närvarande i processen. Det började redan under lågstadiet då vi skulle skiva historier och fröken var tvungen att ”väcka” mig när lektionen tog slut. Den känslan, är en del av motivationen till att gå till ateljén dag efter dag. En annan motivation är att i ateljén finns en annan tidsuppfattning, där får saker ta tid. Där målar jag, virkar, stickar, sjunger, skriver och spelar piano. Jag inspireras av det som finns runt mig, det som är aktuellt i mitt liv och det jag tar in från omgivningen.

Jag är intresserad av vad det är att vara människa, och vad som har format oss. Barndom, skola, relationer och samtal. Men också människorna i förhållande till naturen och en större värld. Jag är intresserad av naturen både som något som växer, ett hopp, en förändring, men också som något som växer över, bryter ner, gör att vi förfaller. Vi åldras, våra hus bryts ner, allt kan förändras. Samtidigt är det hela tiden en upprepning. Vardagen går ofta på rutin, tankarna vi tänker har vi ofta tänkt förut.

Vissa meningar sätter sig som mantran i huvudet, en sådan är ett citat från Meret Oppenheims mormor som sa: ”Trust the poetic voice of the subconscious” Det är fint att säga till sig själv. För det ligger något i själva
processen. När man är totalt närvarande i nuet och följer sin intuition, så kan vad som helst hända.

Maja Sjöström är bosatt i Halden sedan 2009. Hon kommer från Umeå i Sverige och har konstutbildning från Göteborg, Trondheim och Jakobstad i Finland.
Hemsida majasjostrom.com