Medlemmar i ÖKKV 2022

Klicka på rödmarkerde namn för att komma in på konstnärens egen hemsida
Listan uppdaterad 2022-02-01

Ingela Andersson-Wikström
Ida Arnkvist
Annika Arvidsson
Mikael Arvidsson
Stefano Beccari
Anita Berg
Klara-Karin Bervelius
Helen Blästa
Sofia Bureborn
Helena Byström
Christina Campbell
Benjamin Ching
Lena Collin
Mats de Vahl
Brita Edberg
Ulf Edberg
Kenneth Edlund
Cecilia Enberg
Malin Engström
Tania Fred
Lisbeth Fürdell
Ulla Gustafsson
Britt Hillbom
Margareta Holmlund
Monika Hämberg
Marie Isaksson
Lotta Janunger
Anita Johansson
Cathrine Johansson
Kjell Johansson
Lena Jonsson
Christina Josefsson
Margareta Klingberg
Linus Krantz
Björn Krestesen
Ann Kristin Källström
Maria Lagerborg
Kjell Landfors

Nic Langendoen
Maev Lenaghan
Gunilla Levander
Agneta B Lind
Staffan G-son Lind
Sten-Eric Lindqvist
Linda Lundin
Jenny Lundgren
Lisbeth Malm
Lise Moy
Sandra Mozard
Linnéa N-Daun
Pamela Nilsdotter
Jörgen Nilsson
Katinka Nordgaard
Lena Christina Norenius
Anneli Nowén
Aino Näslund
Karin Olsèn Öberg
Bill Olson
Eva Olsson
Märit Olsson
Jan K Persson
Åsa Polfjärd
Annakarin Rask Nygren
Tomas Roos
Marianne Saapunki
Eva Skåreus
Evelina Sondell
Jens Strandberg
Maria Sundström
Ingela Svensson
Anneli Söderström
Anna Thegenholm
Camilla Thelin
Angelica Timander
Stefan Törn
Malin Vedin
Lisbeth Vestin
Christina Västerbo
Dag Wallin
Kjell Wallman
Silvia Wieser
Ulla-Carin Winter
Annica Åberg
Jon Åkerlind
Linnea Öberg
Elisabeth Österberg

Lars Ahlström
28/2 1949 – 23/12 2020

 
Lars har lämnat oss. Onsdagen den 23 december 2020 somnade han stilla in efter en tids sjukdom. Min pappa var konstnär och min stora förebild. Han är anledningen till att också jag blev konstnär och har under hela mitt liv varit den största inspirationen. Han tillhörde de stora målarna, en otrolig kolorist med fulländad målerisk teknik.

Han lärde mig om slumpens betydelse i måleriet och om varje penseldrags egenvärde. Även om måleriet var hans primära uttryck arbetade han under hela sin karriär också med grafik, performance, video och installationsbaserade verk. Både nationellt och internationellt rönte han framgångar och det var integritet och ärlighet mot den konstnärliga processen som kom att definiera hans konstnärskap.

Lars växte upp i Örnsköldsvik där han också började sin konstnärliga bana. 1970 flyttade han till Umeå och kom att bli en central gestalt i stadens konstliv. Utöver den egna praktiken som innefattade otaliga utställningar, konstnärliga gestaltningar, performanceverk med mera var han även involverad i de konstpolitiska frågorna och konstnärens villkor.
 
Efter över 30 år i Umeå flyttade han tillbaka till Örnsköldsvik och kom där att engagera sig i ÖKKV. Han var under många år ordförande och engagerade sig djupt i verkstadens utveckling. Lars bidrog till att många kurser i olika konstnärliga tekniker genomfördes i verkstadens regi. Han var också en av de som initierade starten av Galleri Lokomotiv. Lars beskrevs av många som den trygga och samlande punkten på ÖKKV och hans betydelse för verksamheten är svår att mäta. Smärtsamt tydligt är dock det tomrum han lämnar efter sig.
 
Under sina år i Örnsköldsvik var Lars även projektledare för Stiftelsen Nätterlunds minnesfond där han ansvarade för upphandling och genomförande av flertalet konstnärliga gestaltningsprojekt. Han utredde också förutsättningarna för Örnsköldsviks kommuns konstinköp vilket resulterade i att kommunen återinförde en årlig budget för inköp av konst till gagn för såväl konstnärer som medborgare.
 
Den 14 december 2019 var det vernissage på Örnsköldsviks museum. Det var öppningen av en stor separatutställning som pappa arbetat med under lång tid. Utställningen var både retrospektiv och aktuell, med verk som spände över hela hans karriär och med teman sprungna ur ett liv levt. Viktiga platser, svunna platser. Så här efteråt blir det tydligt; utan att han visste summerade han allt och satte punkt.
 
Lars var också världens bästa far. Med varm, underfundig humor och oändlig omtanke fanns han alltid där. Nu har han slitits ifrån oss endast 71 år gammal. Kvar är sorgen, omöjlig att värja sig mot.
 
Olof Ahlström
4/1 2021
 

Vår käre vän, kollega och medlem Christer Carlstedt har gått ifrån oss. Efter en kort tids sjukdom orkade han inte längre. Han har låst dörren till grafikverkstan för sista gången lämnande efter sig ett stort tomrum och saknad.
Christer var med och startade ÖKKV för fyrtio år sedan och har varit föreningen personifierad, med sin fasta arbetsplats på verkstan, sin djupa kunskap och viljan att lära ut, sin idealitet för konsten och sitt

engagemang för det kollektiva, med sitt oöverskådliga kontaktnät. Alla kände honom och han kände nästan alla, han brydde sig om vänner och kolleger och många brydde sig om honom.  När man ringde 840 09 var det oftast han som svarade, för han var ju alltid på verkstan, nästan oavsett tidpunkt.  Jag tror alla håller med mig om att ÖKKV blev hans stora livsverk, han värnade minst lika mycket om föreningen som det egna arbetet. Ändå nådde han mycket långt i sitt konstnärskap, sin mästerliga grafik och teckningar. Han jobbade alltid.
Konstnärsverkstan blev hans liv, hans både sociala och konstnärliga rotpunkt. Christer var en liten man till växten men hans stora betydelse för ÖKKV kommer för alltid att etsa sig fast. När han hade det lite stressigt ibland kunde han lite skojsamt kommentera ”det är inte lätt att vara liten och ha lång väg hem”. Till slut har han gått hem. Och det är inte lätt för oss nu som är kvar. Tack Christer!
Jan K Persson

Begravningen ägde rum i Veckefjärdens konferens den 20 november 2020.